TIDMNOKIA 
 

Nokia Oyj

Sisäpiiritieto

12.12.2023 klo 8.00

Sisäpiiritieto: Nokia kertoo strategiansa edistymisestä, päivittää vuoden 2026 vertailukelpoisen liikevoittoprosentin tavoitetta ja esittää alustavat oletukset vuoden 2024 näkymille

   -- Nokian liiketoimintaryhmät voivat jatkossa aiempaa 
      itsenäisemmin edistää kasvustrategioitaan, uudistaa tuote- 
      ja palveluvalikoimaansa, tehdä investointeja sekä solmia 
      strategisia kumppanuuksia. 
 
   -- Yhtiö lisää raportoinnin läpinäkyvyyttä ja 
      alkaa raportoida kassavirtaan sekä alueelliseen liikevaihtoon 
      liittyvät tunnusluvut liiketoimintaryhmätasolla vuoden 2024 
      alusta lähtien. 
 
   -- Nokia päivittää vertailukelpoisen 
      liikevoittoprosenttitavoitteensa: uusi tavoite on 
      vähintään 13 % vuoteen 2026 mennessä. (Aiempi tavoite 
      oli vähintään 14 %.) Nokia uskoo mahdollisuuksiin parantaa 
      kannattavuutta edelleen vuoden 2026 jälkeen. 
 
   -- Nokia esittää alustavat oletukset vuoden 2024 näkymille 
      liiketoimintaryhmittäin. Konsernitason ohjeistus annetaan vuoden 
      2023 viimeisen neljänneksen taloudellisen katsauksen yhteydessä 
      25.1.2024. 
 
   -- Yhtiö antaa lisätietoja 
      Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategiasta, jonka 
      tavoitteena on parempi arvonluonti pidemmällä 
      aikavälillä. 

Espoo -- Nokia järjestää tänään sijoittaja- ja analyytikkotilaisuuden, jossa se kertoo strategiansa toimeenpanon edistymisestä, esittää alustavat oletukset vuoden 2024 näkymille ja päivittää vertailukelpoisen liikevoittoprosentin tavoitteensa vuodelle 2026. Lisäksi Nokia kertoo tarkemmin suunnitelmistaan tehdä neljästä liiketoimintaryhmästään aikaisempaa itsenäisempiä. Matkapuhelinverkot- sekä Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmien johtajat kertovat liiketoimintaryhmiensä strategioista ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Strategiapäivitys -- Nokia lisää liiketoimintaryhmiensä itsenäisyyttä vauhdittaakseen arvonluontia

Nokia yksinkertaisti toimintamalliaan merkittävästi vuonna 2021, kun matriisiorganisaation tilalle luotiin neljä tulosvastuullista liiketoimintaryhmää, jotka vastaavat aiempaa paremmin asiakkaiden ostokäyttäytymistä. Siitä lähtien liiketoimintaryhmät ovat lisänneet tutkimus- ja kehitysinvestointejaan ja vahvistaneet huomattavasti teknologiajohtajuuttaan.

   -- Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä on laajentanut 
      teknologiajohtajuuttaan ja sen liikevaihto kasvaa markkinoita nopeammin. 
 
   -- Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä on parantanut tuotteidensa 
      kilpailukykyä, ottanut johtavan aseman 5G:ssä ja kasvattanut 
      markkinaosuuttaan. 
 
   -- Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto on 
      kasvanut markkinoita nopeammin viidellä strategisella 
      kasvualueellaan, mukaan lukien yritysasiakkaiden langattomissa verkoissa, 
      samalla kun se on uudistanut tuote- ja palveluvalikoimaansa. 
 
   -- Teknologia-liiketoimintaryhmä on laajentanut liiketoimintaansa 
      uusille alueille, kuten autoteollisuuteen, multimediaan sekä 
      kuluttajaelektroniikkaan. Se on myös solminut uudet, 
      pitkäaikaiset patenttilisenssisopimukset Applen ja Samsungin kanssa. 

Nokia kertoi vuoden 2023 kolmannen neljänneksen katsauksen yhteydessä tekevänsä liiketoimintaryhmistään operatiivisesti aiempaa itsenäisempiä integroimalla myynnin ja sitä tukevat toiminnot osaksi kutakin liiketoimintaryhmää. Jatkossa liiketoimintaryhmillä on lisäksi suurempi strateginen itsenäisyys tehdä kasvua tukevia investointeja, uudistaa tuote- ja palveluvalikoimiansa sekä solmia strategisia kumppanuuksia.

Kevennetyt konsernitoiminnot keskittyvät jatkossa konsernitason strategisiin suuntaviivoihin ja yhteisiin tehtäviin, kuten tulosohjaukseen, liiketoimintaportfolioon sekä määräystenmukaisuuteen. Yhtiö jatkaa panostustaan pitkän aikavälin tutkimukseen Nokia Bell Labsin avulla. Tästä kertoo myös päätös perustaa startup-studio, joka yhdessä uusien pääomasijoittajakumppanuuksien kanssa auttaa kaupallistamaan Nokia Bell Labsin teknologioita Nokian ydintoimintojen ulkopuolella.

Liiketoimintaryhmien itsenäisyyden lisääntyessä entisestään Nokia alkaa myös raportoida kassavirtaan sekä alueelliseen liikevaihtoon liittyvät tunnusluvut liiketoimintaryhmätasolla vuodesta 2024 alkaen. Tämä lisää läpinäkyvyyttä ja auttaa sijoittajia arvioimaan kunkin liiketoimintaryhmän taloudellista tulosta aiempaa paremmin.

Matkapuhelinverkkojen johtaja Tommi Uitto kertoo tänään, kuinka liiketoimintaryhmä on päivittämässä strategiaansa. Liiketoimintaryhmä on alkanut järjestellä toimintojaan uudelleen kannattavuuden ja joustavuuden lisäämiseksi. Se aikoo myös jatkossa investoida teknologiajohtajuuteen ja turvata tarvittavat resurssit tutkimukseen ja kehitykseen. Näiden vuoteen 2026 mennessä toteutettavien toimenpiteiden ansiosta liiketoimintaryhmän on mahdollista yltää kaksinumeroiseen liikevoittoprosenttiin noin 10 miljardin euron liikevaihdolla, mihin tällä hetkellä vaadittaisiin noin 11,5 miljardia euroa. Operaattoriasiakkaiden lisäksi liiketoimintaryhmä laajentaa liiketoimintaansa kasvaville alueille, kuten yritysasiakkaisiin, Cloud RAN ja O-RAN -ratkaisuihin sekä puolustussektorille.

Pilvi- ja verkkopalveluiden johtaja Raghav Sahgal kertoo liiketoimintaryhmänsä strategiasta, jolla se tähtää edelläkävijäksi tulevaisuuden pilviteknologiaan ja as-a-service -palveluihin pohjautuvissa verkkoratkaisuissa. Raghav esittelee muun muassa liiketoimintaryhmän suunnitelmia laajentaa yritysasiakasliiketoimintaa ja tuoda SaaS- ja Network as Code -ratkaisut liiketoimintamallinsa keskiöön. Esityksessään Raghav kertoo liiketoimintaryhmän viidestä strategisesta kasvualueesta, joihin kuuluvat yksityiset langattomat verkot, tekoäly ja analytiikka, tietoturva, digitaaliset ratkaisut sekä 5G-ydinverkot.

"Tänään kerrotut toimenpiteet vievät meitä jälleen eteenpäin vuonna 2021 aloittamassamme uudistusprosessissa. Kun aloitin Nokian toimitusjohtajana, päätimme siirtyä end-to-end-malliin pohjautuvasta strategiasta toimintamalliin, jossa meillä on neljä tulosvastuullista liiketoimintaryhmää tavoitteenaan tarjota markkinoiden johtavaa teknologiaa. Liiketoimintaryhmämme ovat keskenään hyvin erilaisia: niillä on erilaiset asiakkaat, T&K-vaatimukset, markkinoiden syklit, kassavirtaprofiilit ja kannattavuustavoitteet. Tämän takia kerroimme lokakuussa toimenpiteistä, joiden avulla teemme liiketoimintaryhmistämme aiempaa itsenäisempiä ja ketterämpiä, jolloin ne voivat entistä paremmin tarttua mahdollisuuksiin omilla markkinoillaan. Lisäksi päivitämme Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategiaa, jotta se voi paremmin luoda arvoa keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Muut liiketoimintaryhmät edistyvät hyvin tavoitteissaan: Verkkoinfrastruktuurin tilauskertymä on kasvussa useissa liiketoiminnoissa, ja Pilvi- ja verkkopalvelut on suoriutunut vahvasti vuonna 2023. Uskomme, että sen hyvä vauhti jatkuu 5G-ydinverkoissa, yritysasiakkaissa ja verkkojen kaupallistamiseen liittyvissä ratkaisuissa. Tavoitteenamme on, että asiakkaamme saavat verkkoinvestoinneistaan enemmän irti, ja me voimme luoda lisäarvoa osakkeenomistajillemme", sanoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Vuoden 2026 vertailukelpoinen liikevoittoprosenttitavoite päivitetty vähintään 13 %:iin

Osana pitkän aikavälin suunnitteluaan Nokia on päättänyt laskea vuoteen 2026 mennessä saavutettavan vertailukelpoisen liikevoittoprosentin tavoitettaan. Uusi tavoite on vähintään 13 %, kun aiempi tavoite oli vähintään 14 %. Yhtiö uskoo edelleen, että vähintään 14 %:n liikevoittoprosenttitavoite on mahdollista saavuttaa, mutta päätyi muuttamaan arviota varomaisemmaksi johtuen Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän tämänhetkisestä markkinatilanteesta. Nokia uskoo, että vuoden 2026 jälkeen kannattavuutta on mahdollista parantaa edelleen ja että vähintään 14 %:n tavoite on saavutettavissa pitkällä aikavälillä. Nokia tähtää siihen, että sekä Verkkoinfrastruktuuri- että Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmä kasvaa markkinoita nopeammin vuoteen 2026 saakka. Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän haasteet jatkuvat vuonna 2024 ja 2025, ennen kuin se yltää jälleen markkinoita nopeampaan kasvuun vuonna 2026. Muut Nokian tavoitteet säilyvät ennallaan.

 
Liikevaihto                             Markkinoita nopeampi kasvu 
--------------------------------------  -------------------------------------- 
Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti  >= 13 % 
--------------------------------------  -------------------------------------- 
Vapaa kassavirta                        55--85 % vertailukelpoisesta 
                                        liikevoitosta 
--------------------------------------  -------------------------------------- 
 

Konsernitason vertailukelpoisen liikevoittoprosentin tavoite perustuu seuraaviin liiketoimintaryhmäkohtaisiin oletuksiin vuonna 2026:

 
Verkkoinfrastruktuuri            Liikevoittoprosentti 12--15 % 
-------------------------------  ------------------------------ 
Matkapuhelinverkot               Liikevoittoprosentti 6--9 % 
-------------------------------  ------------------------------ 
Pilvi- ja verkkopalvelut         Liikevoittoprosentti 7--10 % 
-------------------------------  ------------------------------ 
Teknologia                       Liikevoitto yli 1,1 miljardia 
                                  euroa 
-------------------------------  ------------------------------ 
Konsernin yhteiset toiminnot ja  Noin 300 miljoonaa euroa kulua 
 muut 
-------------------------------  ------------------------------ 
 

Alustavat oletukset vuodelle 2024

Nokia julkaisee konsernitason vuoden 2024 taloudelliset näkymät 25.1.2024 vuoden 2023 viimeisen neljänneksen katsauksen yhteydessä. Vallitsevan markkinatilanteen takia ja auttaakseen sijoittajia ymmärtämään, miten Nokia aikoo selvitä kohtaamistaan haasteista, yhtiö julkaisee seuraavat alustavat, ylätason oletukset eri liiketoimintaryhmistään. Vaikka Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän markkinaympäristö pysyy haastavana, muut liiketoimintaryhmät ovat hyvässä vauhdissa kohti pitkän aikavälin tavoitteitaan.

   -- Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän tilauskertymä on 
      kasvussa useissa liiketoiminnoissa. IP Networks -liiketoiminnassa 
      kysyntä kasvaa webscale-toimijoiden ja yritysasiakkaiden osalta, ja 
      Fixed Networks -liiketoiminnassa kysyntä on palautumassa julkisen 
      rahoituksen vauhdittamana vuoden 2024 toisella puoliskolla. Lisäksi 
      Optical Networks -liiketoiminta on hyvässä vireessä vahvan 
      tuotevalikoiman ansiosta. Nokia olettaa tällä hetkellä, 
      että Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä palaa kaikkien 
      liiketoimintayksiköittensä vauhdittamana liikevaihdon kasvuun, 
      joka ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta on prosentteina 
      yksinumeroisen vaihteluvälin keskivaiheilla. Liikevoittoprosentin 
      ennakoidaan pysyvän pääosin vakaana. 
 
   -- Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä: 
      Kysyntäympäristö säilyy haastavana, sillä 
      kohdemarkkinat pienentyivät vuonna 2023 ja 5G-verkkojen rakentamisen 
      nopea tahti on tasoittumassa Intiassa vuonna 2024. Tästä 
      syystä ja koska AT&T päätti keskittää 
      radioverkkonsa toiselle toimittajalle, 
      Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihdon odotetaan 
      laskevan. Koska liiketoimintaryhmä on ryhtynyt toimenpiteisiin 
      kustannustensa alentamiseksi, Nokia kuitenkin olettaa, että 
      Matkapuhelinverkot yltää matalaan yksinumeroiseen 
      liikevoittoprosenttiin. 
 
   -- Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmä on suoriutunut vahvasti 
      vuonna 2023. Vuonna 2024 se odottaa kohtalaista liikevaihdon kasvua ilman 
      valuuttakurssimuutosten vaikutusta, sillä 5G-ydinverkon 
      käyttöönotot jatkuvat tasaisesti ja 
      yritysasiakasliiketoiminta kasvaa vakaasti. Liiketoimintaryhmän 
      liikevoittoprosentin oletetaan säilyvän pääosin 
      vakaana tai kasvavan hieman. 
 
   -- Teknologia-liiketoimintaryhmä pyrkii edelleen ratkaisemaan 
      käynnissä olevat neuvottelut ja oikeudenkäynnit lisenssien 
      uusimiseksi tiettyjen älypuhelinasiakkaiden kanssa. Jos 
      nämä neuvottelut saadaan päätökseen vuoden 2023 
      loppuun mennessä, Nokia odottaa Teknologia-liiketoimintaryhmän 
      vuoden 2024 liikevoiton olevan yli 1,0 miljardia euroa. Jos neuvotteluja 
      ei saada päätökseen vuoden 2023 loppuun mennessä, 
      vaan ne ratkaistaan vuonna 2024, Nokia odottaa hyötyvänsä 
      enemmän aikaisempiin kausiin liittyvistä maksuista. 
 
   -- Konsernin yhteiset toiminnot ja muut: Nokia ennakoi, että konsernin 
      yhteisten toimintojen kulut ovat noin 350 miljoonaa euroa. 

Sijoittaja- ja analyytikkotilaisuus

Tilaisuutta on mahdollista seurata webcast-lähetyksenä Nokian sijoittajasuhteet-verkkosivujen kautta (https://www.nokia.com/about-us/investors/investor-relations-events/). Tilaisuus alkaa klo 14.00.

Nokia

Nokia luo teknologiaa, joka auttaa maailmaa toimimaan yhdessä.

B2B-teknologia- ja innovaatiojohtajana olemme tulevaisuuden aistivien, ajattelevien ja älykkäiden verkkoratkaisujen edelläkävijä. Johtoasemamme pohjautuu osaamiseemme matkapuhelin-, kiinteissä ja pilvipalveluverkoissa. Luomme arvoa immateriaalioikeuksilla ja pitkäaikaisella tutkimus- ja kehitystyöllä palkitun Nokia Bell Labsin johdolla.

Palveluntarjoajat, yritykset ja muut kumppanimme ympäri maailmaa luottavat Nokian verkkojen suorituskykyyn, vastuullisuuteen ja turvallisuusstandardeihin. Työskentelemme yhdessä kumppaneidemme kanssa kehittääksemme tulevaisuuden digitaalisia palveluita ja sovelluksia.

Lisätietoja:

Nokia

Viestintä

Puh. +358 10 448 4900

Sähköposti: press.services@nokia.com https://www.globenewswire.com/Tracker?data=OUttNooOscuijo-o6em6fIyiOFWT8kbvLDL6u0ZKwAUIesff-HOioa7mO43xqq-ONgp-CC6ElNyoQvDG74ufMBCiwPzWC36_i76gaZFQuA3s1xfTM_hK81WHyBoZSpbm

Kaisa Antikainen, viestintäpäällikkö

Nokia

Sijoittajasuhteet

Puh. +358 40 803 4080

Sähköposti: investor.relations@nokia.com https://www.globenewswire.com/Tracker?data=_Lfe4m6rqJfKVdSixh0Gdzvc7cr61S6mFKSSpadYJ3MB8Ageqcq1cl5bDPtTRdIyKC16TIDOPsb220W9BZpiSvXSxguKfA7T3fA0aUAsWKS93zHR26XSwk8Q1Cp9P_8Q

Tulevaisuutta koskevat lausumat

Tietyt tässä esitetyt lausumat, jotka eivät koske jo toteutuneita seikkoja, ovat tulevaisuutta koskevia lausumia. Nämä tulevaisuutta koskevat lausumat heijastavat Nokian tämänhetkisiä odotuksia ja näkemyksiä tulevaisuuden kehityksestä. Näitä ovat esimerkiksi: A) odotukset, suunnitelmat, hyödyt tai näkymät, jotka liittyvät strategioihimme, tuotejulkistuksiin, kasvun hallintaan, lisensseihin, vastuullisuus- ja muihin ESG-tavoitteisiin, liiketoimintamme operatiivisiin tunnuslukuihin sekä päätöksiin markkina-alueilta vetäytymiseksi; B) odotukset, suunnitelmat tai hyödyt, jotka liittyvät liiketoimintojemme tulevaan tulokseen (mukaan lukien mahdollisten maailmanlaajuisten pandemioiden ja yleisen tai alueellisen makrotaloustilanteen vaikutukset, vaikutusten ajankohta ja kesto liiketoimintaamme, toimitusketjuumme ja asiakkaidemme liiketoimintaan) ja tuleviin osinkoihin ja muuhun voitonjakoon; C) odotukset ja tavoitteet, jotka koskevat taloudellista kehitystä ja liiketoiminnan tulosta, mukaan lukien markkinaosuus, hinnat, liikevaihto, tuotot, katteet, kassavirta, saamisten ajoittuminen, liiketoiminnan kulut, varaukset, arvon alentumiset, verot, valuuttakurssit, suojaukset, investointivarat, inflaatio, tuotekustannusten alentuminen, kilpailukyky, tulojen syntyminen tietyllä alueella sekä lisenssitulot ja -maksut; D) toimeenpanokyky, odotukset, suunnitelmat tai hyödyt, jotka liittyvät muutoksiin organisaatiorakenteessa tai toimintamallissa; E) oikeudenkäyntien/uusimisneuvottelujen vaikutus liikevaihtoon ja F) lausumat, jotka sisältävät tai joita edeltävät "jatkua", "uskoa", "sitoutua", "arvioida", "odottaa", "tavoitella", "vaikuttaa", "aikoa" tai muut vastaavat ilmaisut. Näihin tulevaisuutta koskeviin lausumiin liittyy lukuisia riskejä ja epävarmuustekijöitä, joista monet ovat meidän vaikutusvaltamme ulkopuolella, ja jotka voivat johtaa siihen, että varsinaiset tuloksemme eroavat merkittävästi näistä lausumista. Tällaiset lausumat perustuvat johdon parhaaseen arvioon ja käsitykseen niiden tietojen valossa, jotka sillä on tällä hetkellä saatavilla. Tulevaisuutta koskevat lausumamme ovat vain ennusteita, jotka perustuvat tämänhetkisiin odotuksiimme ja näkemyksiimme tulevaisuuden tapahtumista ja kehityksestä ja niihin liittyy erilaisia riskejä ja epävarmuustekijöitä, joita on vaikea ennustaa, koska ne liittyvät tulevaisuuden tapahtumiin ja ovat riippuvaisia olosuhteista tulevaisuudessa. Tekijät, mukaan lukien riskit ja epävarmuudet, jotka voisivat aiheuttaa näitä eroavaisuuksia sisältävät ne riskit ja epävarmuudet, joista on kerrottu 2.3.2023 julkaistun vuoden 2022 20-F-vuosikertomuksen Operating and financial review and prospects--Risk factors -kohdassa.

 
 

(END) Dow Jones Newswires

December 12, 2023 01:00 ET (06:00 GMT)

Copyright (c) 2023 Dow Jones & Company, Inc.
Nokia Oyj (LSE:0K8D)
Gráfica de Acción Histórica
De Mar 2024 a Abr 2024 Haga Click aquí para más Gráficas Nokia Oyj.
Nokia Oyj (LSE:0K8D)
Gráfica de Acción Histórica
De Abr 2023 a Abr 2024 Haga Click aquí para más Gráficas Nokia Oyj.